Heini aloittaa tänään rippikoulun.  Ensimmäinen tilaisuus on konsertti.  Muutama muu tilaisuus tässä kevään aikana sekä parin päivän 'kaupunkijakso' ennen kesäkuun lopun rippileiriä.  Nyyh, esikoinen alkaa olla iso tyttö...

Eilen keskustelimme ripille pääsystä.  Tärkein motiivi tuntuu tällä hetkellä olevan rippilapsille annettavat lahjarahat, joita on huomannut serkuille ja muille tutuille tulevan.  Jumalanpalvelukseen osallistuminen sunnuntaiaamuna klo 10 tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta ajatuksena.  Katsotaan nyt...  Hauskasti ovat motivoineet hereillä olon varmistamisen - rippikoululaisille annetaan vihkonen, jossa on jokaisesta pakollisesta tilaisuudesta muutama kysymys ja tilaa vastauksille.  Esim. jumalanpalveluksesta oli kysymys, montako kynttilää alttarilla oli ja minkä värisiä tekstiilit.

Minun rippikouluaikaan kirkossa piti käydä 10 kertaa sekä lisäksi seuroissa tai kinkereillä pari kertaa.  Kinkereillä kysyttiin käskyt kaiken kansan kuullen, hiukan noloa 14 vuotiaalle.  Kirkossa riitti kun oli hakemassa papin puumerkkiä jumalanpalveluksen lopuksi.  Rippileirille en päässyt vaan kävimme päiväriparia seurakuntatalolla.  Taisin pyöräillä tuonne, kun koulukyytiä ei kesällä tietenkään ollut.  Meiltä on kylälle 17 km.  Kävin riparin vasta 9. luokan kesällä ja muut olivat minua alemmalta luokalta.  En muista koko ajasta mitään, ei kai ollut sitten mitenkään mieliinpainuva yhteishenki.