Viikonloppuna tehtiin myös juustoa ja jääneestä herasta vielä leipää eilen.

Kotijuusto

3l kulutusmaitoa
1l piimää (rasvaista)
2prk smetanaa
3 munaa

Lämmitä maito kiehuvaksi. Vatkaa munat kevyesti sekaisin ja yhdistä piimän ja smetanan kanssa.  Sekoita maitoon ja anna oleentua n. 30min.  Nostele pintaan noussut juusto sideharsolla vuorattuun siivilään tai juustomuottiin valumaan.  Mausta yrteillä ja suolalla.  Me jaettiin juusto neljään kulhoon, yhteen mausteeksi silputtua aurinkokuivattua tomaattia, basillikaa ja suolaa, toiseen hakattua valkosipulia, persiljaa ja suolaa, yhteen timjamia, oreganoa ja suolaa ja neljäs jätettiin maustamattomaksi, kun se meni amerikkalaiseen juustokakkuun. 

Herasta tuli perusleipätaikina lisäämällä suolaa, öljyä, hunajaa ja hiivaa. Nestettä oli litra joka jaettiin kahdeksi.  Tuuli halusi tehdä hedelmäisen ja pähkinäisen vuokaleivän johon laitettiin sattumien (rusinoita, karpaloita ja pähkinäsekoitusta) lisäksi vain vehnäjauhoja.  Minä sotkin toiseen taikinaan auringonkukansiemeniä, pellavarouhetta ja grahamjauhoja.  Tein nuo leivät ciapattan tapaan pitkulaisiksi litteiksi leiviksi pellille.  Kohotettiin sekä taikina että leivät hyvin ja paistettiin 200C uunissa ciapattat 30min ja vuokaleipä 45min.

Juustokakku tehtiin mukaellen Glorian Ruoka&Viinin kahta ohjetta, toinen oli tässä uusimmassa lehdessä ja toinen New Yorkilainen juustokakku jostain vanhemmasta lehdestä.  Kahta ohjetta käytettiin siksi kun meillä ei ollut tarpeeksi kermaa jääkaapissa ja yhdistettiin ranskankermaa tuon tilalle.  Kakku on nyt jääkaapissa tekeytymässä, joten ehkä tänään illalla selviää onnistuiko täyte.  Juustokakun päälle on tarkoitus tehdä vielä luumuista nopea kompotti pannulla voin ja sokerin kanssa.