Olen nyt leiponut leipää Glorian Ruoka&Viini -lehdessä 1/2011 olleen ohjeen mukaan, joka keittiömestari Kristian Perkolan kehittämä.

 

Leipäjuuri joko vehnä- tai ruisjauhoista

Päivä1:

100g kuorittua, raastettua vihreää omenaa tai perunaa
2dl 37-asteista vettä
3dl puolikarkeita vehnä- tai ruisjauhoja

Sekoita ainekset ja laita kannelliseen astiaan, vaikka lasipurkkiin.  Pidä purkki lämpimässä, 25-30C 3vrk.  Sekoita juurta päivittäin.

Päivä 4:

2dl 37-asteista vettä
3dl puolikarkeita vehnä- tai ruisjauhoja

Lisää ainekset juureen ja sekoita.  Laita purkki taas lämpimään ja seuraavana päivänä juuri on käyttövalmis.

Jos leivot juurileipää 3pv välein, säilytä juuri huoneenlämmössä.  Syötä juurta 3pv välein: ota juuresta leipätaikinaan 1,25dl ja lisää tilalle 0,5dl vettä ja 0,75dl jauhoja.  Jos leivot harvemmin, säilytä juurta jääkaapissa ja ota juuri huoneenlämpöön pari päivää ennen leipomista.  Juuren voi myös pakastaa vaikka kerta-annoksina.