Perinteisesti kesällä ruokailut siirtyy ulos.  Muurikka on ollut kuumana, hiiligrilliäkin on jo hehkutettu ja lossarin mökistä löytynyt leivinuuni on lämmitetty jo nelisen kertaa. Monenlaista herkkua syntynyt!  Leivinuunissa olen paistanut ruisleivät. Sarin ja Arin vieraillessa alkuviikosta tuolla kypsyi Osso bucco a'la lossari.  Mukavaa kun ei nyt helteillä tarvi lämmittää sähköuunia sisällä.

Osso bucco a'la lossari

hirven potka
suolaa
pippuria
vehnäjauhoja
öljyä paistamiseen
porkkanoita
sipulia
valkosipulia
lihalientä

Sahaa potka jäisenä tuuman paksuisiksi 'pihveiksi' ja anna sulaa.  Hiero suolaa ja pippuria lihaan ja pyörittele suolalla ja pippurilla maustetuissa vehnäjauhoissa.  Paista öljyssä kuumalla pannulla tai suoraan rautapadassa pinta ruskeaksi. Ruskista hetki paloiteltuja kasviksia.  Laita pataan tai vuokaan, lisää lihalientä reilusti.  Anna hautua uunissa ainakin 2-3h.  Liemestä voit keitellä kastikkeen tai syödä sellaisenaan.  Lisäkkeeksi riittää perunat.  Meillä oli tarjolla suoraan maasta otettuja uusia perunoita sekä villyrttisalaattia.  Joku hiukan kirpeä hillo tai hyytelö sopii myös lisäkkeeksi.

Täytettyä Leppäveden kuhaa grillissä

Eilen illalla grillattiin hiilillä Jounin saama kuha.  Sisässä oli suolaa, yrttejä ja villiyrttejä (sitruuna ja thaibasilikaa, saksankirveliä ja siankärsämöä), sitruunaviipaleita ja voita.  Kuha oli vajaa 2kg ja grillaaminen vei ehkä vartin tai 20min.  Grilliin laitettiin loppuvaiheessa myös edelliseltä aterialta jääneitä uusia perunoita.  Lisäkkeeksi tein kermaviilikastikkeen, johon tuli samoja yrttejä kuin kalan sisään, sinappia, suolaa ja sitruunanmehua.  Nämä herkut nautittiin ihan kahdestaan. Kala oli meille ihan sopivan kokoinen päivän ainoaksi ateriaksi.

Tiinan leipäjuusto pekonilla

Tiina oli paistanut muurikalla juhannuksena leipäjuustoa.  Leikkaa juusto sormen paksuisiksi ja pituisiksi paloiksi ja pyöritä pekonia ympärille.  Laita muurikalle paistumaan ja anna juuston sulaa. Käännä ja anna ruskistua toiseltakin puolelta.  Nam.  Joku muu voimakkaamman makuinen juusto voisi toimia myös.  Kokeilemaan.